سرزمین لاجورد و گنج بزرگ تولید محتوا
1399/03/07 در ساعت 15:16:00از بیلبورد های اطراف شهر تا تبلیغاتی که هر لحظه ممکن است بعد از باز کردن یک سایت یا یک اپلیکیشن روی تلفن همراه شما باز شوند، نشان از رقابت کمپانی ها و شرکت های مختلف، برای فروش محصولاتشان می دهد. تبلیغاتی که این روز ها به حدی فراوان هستند که نه تنها توجه ما را جلب نمی کنند بلکه اکثر اوقات به عنوان

از بیلبورد های اطراف شهر تا تبلیغاتی که هر لحظه ممکن است بعد از باز کردن یک سایت یا یک اپلیکیشن روی تلفن همراه شما باز شوند، نشان از رقابت کمپانی ها و شرکت های مختلف، برای فروش محصولاتشان می دهد. تبلیغاتی که این روز ها به حدی فراوان هستند که نه تنها توجه ما را جلب نمی کنند بلکه اکثر اوقات به عنوان یک مزاحم سمج در ذهنمان جای می گیرند؛ ذهنی که هرجا تبلیغی می بیند بدون توجه به آن در کسری از ثانیه آن را فیلتر کرده و در بلاک لیست ذهنمان قرارمی دهد. حال با وجود همه این اتفاقات آیا دیگر نباید تبلیغ کرد؟ چطورمی توان بدون آنکه تبلیغات آزاردهنده باشند تبلیغات انجام داد؟
آنچه که در تبلیغات اهمیت خواهد داشت، میزان دیده شدن محصول و خدمات شماست.حال اگر ابزاری داشته باشیم که مخاطبین شما احساس کنند صرفا در راستای دیده شدن و در نهایتا ارتقای شما نخواهد بود و شما به مخاطبین خود فقط به عنوان مشتری نگاه نخواهید کرد؛ یا به عبارتی ارتباط شما با آن ها یک جاده یکطرفه نیست و آن ها هم می توانند؛ اطلاعات مفید و جامعه ای از ارتباط با شما بدست آوردند، آن هم بصورت کاملا رایگان! قطعا نه تنها حس ناخوشایند به سراغشان نمی آید، بلکه بصورت کاملا داوطلبانه برند شما را تبلیغ کرده و باعث دیده شدن شما می شوند. شاید فکر کنید دستیابی به این ابزار جادویی دست نیافتنی و یا به عبارتی رویاییست که فقط در خواب و می توان به آن دست یافت و شما برای بدست آوردن آن نیاز به مهره ماری دارید که باید خیلی خوش شانس باشید که بتوانید آن را بدست آورید و حتی در صورت دستیابی به آن نیازمند سرمایه کلانی هستید که باید سال ها وقت بگذارید تا بلکه بتوانید بخشی از آن را محیا سازید.
فارغ از همه این کلنجارها این ابزار جادویی خیلی وقت است که در اختیار شماست و از آن در زمان های مختلف بدون نیاز به هزینه و دسترسی خاص استفاده می کنیم این ابزار جادویی تولید محتواست.
کاری که این روزها همه ما به نحوی با وجود شبکه های اجتماعی مشغول آن هستیم، مثلا اگر در حال گرفتن یک عکس از طبیعت هستید که قرار است در مورد آن کپشنی بنویسید و در اینستاگرام آن را نشر دهید، دقیقا شما در حال تولید محتوا هستید.
بطور کلی ما به هر چیزی که باعث برقراری ارتباط بهتراز طریق انتقال اطلاعات، تجربه ها و آموزش ها شود را تولید محتوا می گوییم. محتوایی که باید زحمات متخصصین سایت، تیم سئو، پشتیبانی، تولید محصول را به ثمر بنشاند و بتواند با بهره گیری از برقراری بهترین ارتباط مخاطب را درگیر کرده و به خرید وادارد.
اهمیت تولید محتوا به قدری بالاست که این ابزار به گفته یکی از معروفترین اشخاص دنیا، بیل گیتس بنیان گذار شرکت معروف مایکروسافت و غول بزرگ تولید محتوا در مقاله ای در سال لقب پادشاه را به خود اختصاص داده است. مقاله ای تحت عنوان "محتوا پادشاه است" محتوایی که برای درک بهتر آن به این مقاله رجوع می کنیم:
محتوای آنلاین حوزهای است که من انتظار دارم پول و سرمایه زیادی در آن تولید شود. همانطور که این اتفاق قبل از این در پخش تلویزیونی اتفاق افتاد.
انقلاب تلویزیونی که نیم قرن پیش آغاز گردید، تعداد کسیری از صنایع را درگیر تولید دستگاه تلویزیون کرد؛ اما برندههای بلندمدت این حوزه کسانی بودند که از تلویزیون برای نمایش اطلاعات و سرگرمی بهره بردند.
هنگامی که یک شبکه ارتباطی مثل اینترنت ظهور پیدا می کند؛ تعریف «محتوا» بسیار وسیع میگردد. در نتیجه فرصتهای فراوانی نیز برای اکثر شرکتها در راستای تهیه اطلاعات یا سرگرمی به وجود می آید .
یکی از موارد جالب و هیجان آور در مورد اینترنت این است که هر شخصی با یک کامپیوتر و دستگاه مودم میتواند هر محتوایی را ایجاد نموده و منتشر کند. به یک معنا اینترنت معادل سیستم چندرسانهای مشابه دستگاه فتوکپی است. این رسانه اجازه میدهد که محتوا با کمترین هزینه، و صرف نظر از تعداد مخاطبین تکثیر شود.
اینترنت همچنین به محتوا اجازه خواهد داد تا در سراسر جهان نشر داده شود. در واقع این عمل هزینه بسیار ناچیزی را به ناشر تحمیل میکند. در این زمینه و راستا فرصتها قابل توجه هستند؛ و امروزه بسیاری از کمپانی ها قصد دارند محتوای اینترنتی تولید کنند.
البته بنظر می رسد که محتوا در اینترنت مشابه آنچه در صفحات یک روزنامه است نباشد؛ و امکانات تعاملی بیشتر، فضای توسعه بیشتری را برای محتوا ایجاد کند.
اگر انتظار داریم که اشخاص کامپیوترهایشان را برای مطالعه کردن روی صفحه نمایش روشن کنند؛ باید برای آنها دسترسی به اطلاعات جدید را فراهم کرد. آنها به صوت و حتی ویدئو نیازمند هستند. آنها باید فرصت دسترسی پیدا کردن به نوعی تعامل و ارتباط شخصی، فراتر از نوشتن نامه به یک نویسنده را در فضای آنلاین داشته باشند.
برای رشد اینترنت، ارائهدهندگان محتوا باید روی کار خود سرمایهگذاری کنند.چشمانداز درازمدت این کسب و کار خوب است؛ اما من حدس میزنم در کوتاه مدت ناامیدی و شکست وجود داشته باشد. به عنوان مثال در آغاز کار ایدههای کسب درآمد از تبلیغات و فروش اشتراک برای دریافت محتوا، ممکن است به خوبی کار نکند؛ اما زمان همه چیز را حل خواهد کرد.
اگرچه محتوا، این پادشاه بلامانع، در ابتدای مسیر خود از چند دهه قبل فقط در اختیار چند شرکت و چند وبسایت قرار داشت امروزه بعد از گذشت چند دهه با ارتقاء اینترنت و شبکه های مجازی تقریبا تمامی کسب و کارهای موفق از آن در راستای توسعه خود بهره می برند و این بهرمندی رقابت شدیدی برای نشستن بر تخت پادشاهی را ایجاد کرده است. بطوری که امروزه تولید محتوا دیگر فقط یک نوشته یا یک توضیح نیست. بلکه محتوای صوتی و بصری بخش اعظمی از این پادشاهی را در دست گرفته و غول های بزرگ تولید محتوا حضور مستمری در این بخش دارند. اما با همه این تفاسیر هنوز قلمروهای زیادی وجود دارد که همچون معادن لاجورد دست نخورده باقی مانده است و این فرصتی بی نظیر برای کسانی ست که در این زیست بوم حضور دارند.
تولید محتوا در افغانستان
افغانستان؛ سرزمین گنج های پنهان را می توان یکی از قلمروهای حاصلخیز تولید محتوا دانست.سرزمین لاجورد این بار می تواند مسیر جاده ابریشم را با نام تولید محتوا به زبان ها بیندازد.
اگر بخواهیم کمی در باره تولید محتوا در افغانستان حرف بزنیم بهتر است کمی به آمارها توجه کنیم. جایی که در آن تقریبا به قدری محتوا کم است که اگر بخواهید در مورد افغانستان مطلبی را در اینترنت پیدا کنید ممکن است بیشتر اوقات با مطالبی روبه رو شوید که یا اصلا مربوط به افغانستان نیست یا تکراری و کاملا ضعیف بنظر می رسد.
تعداد وبسایت ها و شرکت های تولید محتوا در افغانستان به قدری کم است که بستر فضای مجازی دچار کمبود مطالب محتوایی در حوزه افغانستان است. و این مسئله همزمان با محبوبیت شبکه های اجتماعی مختلف ازجمله فیسبوک در افغانستان بستری مناسب برای حضور در این فضا را فراهم کرده فضایی که تنها مردمان سرزمین لاجورد می توانند در آن به تکاپو بپردازند و شاید بهتر است بگوییم تکاپویی که روزگاری مارکوپولو به یادگار از آن سوغات لاجورد را به جهانیان عرضه می کرد؛ حالا منتظر آن است که مردمانش بیشتر و بیشتر در مورد آن صحبت کنند؛ صحبتی بر گرفته از "محتوا" مناسب و مفید، در قلمرویی شاهانه، اینبار در قلب قاره کهن؛ افغانستان بزرگ.
