جذابیتها و سختی های دوران تحصیل پزشکی
به طور میانگین،شما باید ۹ تا ۱۴ سال از زندگی شما صرف تحصیل در رشته پزشکی و گذراندن دروس بسیار سخت آن می شود. و به معنی این است که باید زمان زیادی از دوران جوانی خود را صرف مطالعه کتابهای دشوار، کشیک های طولانی مدت، معالجه بیماران و پاسخگویی به مراجعین کنید. و تقریبا در تمام طول هفته، باید در کلاس درس و یا در بخش های مختلف بیمارستان حضور داشته باشید که شامل تعطیلات نوروز و روزهای جمعه نیز میشود.
دوره دکترای پیوسته در ۴ مرحله آموزش داده میشود
دوره علوم پایه به مدت ۵ ترم یا دو سال و نیم
- دوره فیزیوپاتولوژی به مدت ۴ ترم یا یک سال
- دوره کارآموزی بالینی(استاجری) به مدت۴ الی ۵ ترم یا دو سال و نیم
- دوره کارورزی بالینی(اینترنی) به مدت ۱۸ ماه یا سه دوره ۶ ماهه
دو سال و نیم اول، مقطع علوم پایه را می گذرانید. درسهای عمومی از جمله درسهای گروه معارف که شامل ۱۴ واحد درسی است و دروسی مانند مبانی کامپیوتر، ادبیات فارسی، زبان های انگلیسی عمومی و تخصصی و تربیت بدنی در این پنج ترم ارایه میشوند. درسهای تخصصی مانند بافت شناسی، فیزیولوژی
( علم شناخت عملکرد طبیعی بدن)، پاتولوژی(بیماری شناسی بدن)، آناتومی(کالبدشناسی یا تشریح)، میکروب شناسی و … ارایه میشوند. از مهمترین ویژگی های این رشته، واحدهای گروه میکروب شناسی از جمله باکتری شناسی، انگل شناسی، قارچ شناسی، حشره شناسی و … می باشد که از درس های سخت و دشوار پزشکی است که حافظه و تمرکز زیادی نیاز دارد.
درس های گروه بهداشت و خانواده هم در این دو و نیم سال ارایه می شوند و در مجموع شما ۸۵ تا ۹۰ واحد درسی را می گذرانید.
بعد از اتمام این دوره، در آزمون جامع اول، آزمون جامع علوم پایه، که به تازگی برمبنای قطب آموزش پزشکی برگزار می شود، شرکت می کنید و با توجه به
نمره ی آزمونتان، یکی از بیمارستان های مربوط به دانشگاهتان را انتخاب کرده و دوره فیزیوپاتولوژی را در آنجا ادامه میدهید.
امتحانات دوره ی علوم پایه به طور معمول از همه رشته های دانشگاهی زمان بیشتری می برند و گاهی تا اواسط تابستان ادامه پیدا می کنند. با توجه به این که شروع ترم تحصیلی جدید در همه دانشگاهها از اواسط شهریور است، پس فقط سه هفته تعطیلات خواهید داشت.
سال های دشوار سوم و چهارم پزشکی با شناخت علایم بیماری ها(سمیولوژی)، داروشناسی(فارماکولوژی) و شناخت تخصصی تر علت بیماری ها (پاتولوژی) همراه می باشد. و در قالب کورس های امتحانی شکل می گیرد.
این دوره به صورت کورس های ماهانه برگزار می شود و در آخر هر ماه، امتحان هر کورس برگزار می شود. در آخر این دوره با گذراندن واحدهایی مانند آمار و پرشکی قانونی، وارد دوره ی سوم پزشکی (استاجری) می شوید. این دوره ی کارآموزی بالینی که به مدت ۵-۴ ترم برگزار می شود؛ اهداف زیر را دنبال می کند:
پرورش مهارتهای پزشکی، آموزش اخلاق و شئونات پزشکی، تقویت قدرت تشخیص، درمان و بهبودی وضعیت بیمار و...
دوره ی استاجری که با دو بخش مختلف جراحی و داخلی آغاز می شود، دانشجو در هر بخش بیمارستان از جمله کودکان، زنان، داخلی، جراحی و… ۱ الی ۳ ماه آموزش می بیند و در آخر هر بخش پس از آزمونی که مهارتهای عملی و دانش نظری او سنجیده می شود به بخش بعدی راه می یابد. در پایان این دوره، آزمون جامع دوم برگزار می گردد (آزمون پره اینترنی) و فرد پس از کسب نمره ی قبولی به دوره ی کارورزی بالینی (اینترنی) انتقال می یابد..
در دوره اینترنی که در سه بخش ۶ ماهه برگزار می شود، دانشجو کشیک های پزشکی در بخش های مختلف را تجربه می کند. گزارشهای صبحگاهی (مُرنینگ ریپورت) و معاینه ی مریض ها از جمله ویژگیهای این دوره است. درس های دوره ی فیزیوپاتولوژی و استاجری به صورت تکمیلی تر و کلینیکال تر (بالینی تر) آموزش داده می شوند و در هر بخش آزمونی به عمل می آید. در این دوره حقوق مختصری (معادل ۲۵۰ هزار تومان در هر ماه) به دانشجو تعلق می گیرد. در بعضی از دانشگاهها دانشجویان اینترن، مُهر با شماره ی دانشجویی دارند. در پایان این دوره، شما فارغ التحصیل می شوید و به شما شماره ی نظام پزشکی تعلق میگیرد.
امّا چرا به جای گفتن از درآمد بالا و شان اجتماعی این رشته، بیشتر از سختی ها و مشکلات این رشته برایتان گفتم.
به نظر من همه ی شغل ها و رشته ها قابل احترام و مورد نیاز جامعه هستند. نشان دادن زیر و بم یک رشته و سختیها و بازار کار آن کمک می کند تا بهتر تصمیم بگیرید، تا آینده ای روشن برای خودتان و جامعه تان رقم بزنید. برایتان از همه ی سختی ها گفتم و دلسردتان کردم؟! .
اگر برایتان نجات دادن جان انسانها با ارزش است؛ اگر می خواهید از احساس لذت برگرداندن یک انسان به زندگی لبریز شوید؛اگر می خواهید زندگیتان صرف کمک کردن به انسانهای دیگر شود؛ این غولهای کوچک و بزرگ شما را درمانده نخواهند کرد،قدم در راه بی برگشت بگذارید…
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر:
با پایان دوره ی تحصیل و گذراندن دو سال طرح مناطق محروم (و سربازی برای مردان) پزشکان عمومی می توانند در آزمون دستیاری شرکت نموده و برای رشته های مختلف رقابت کنند. رشته های تخصصی که در حال حاضر در ایران ارائه می شوند و از اینده ی خوبی، برخوردارند عبارتند از: رادیولوژی، چشم پزشکی، جراحی زیبایی و داخلی قلب.
از جمله شرایط مورد نیاز برابر ضوابط کمیسیون پزشکی وزارت بهداشت و درمان برای داوطلبان این رشته، سلامت کامل روحی، جسمی و عقلی می باشد و با توجه به نمره های مورد نیاز که توسط سازمان سنجش اعلام می شود، شما مجاز به انتخاب رشته می شوید که میانگین رتبه های قبول شده از ۲۰۰۰ تجاوز نمی کند. ادامه ی رشته های تخصصی تر منوط به قبولی در آزمون دستیاری می باشد. همچنین شما می توانید در رشته های دیگر از جمله: مدیریت سلامت و بهداشت و کارشناسی ارشد علوم پایه شرکت کنید.
در دوران رزیدنتی یا همان دوره ی دستیاری، دانشجویان با توجه به رشته های تحصیلی و دانشگاه محل تحصیل، حقوق ۱ تا ۳ میلیون تومانی خواهند داشت.
آینده شغلی:
پس از اتمام دوره ی تحصیل، همه ی دانشجویان ملزم به گذراندن دو سال طرح پزشکی در مناطق محروم و خدمت سربازی (پسران) هستند.
این دو خدمت جداگانه هستند و مستقل از هم گذرانده می شوند. بازار کار رشته ی پزشکی از کلینیکها، بیمارستانهای دولتی و خصوصی تا اورژانس ها و مطبها گسترش یافته است.
بازه ی درآمد:
بازه ی درآمد برای یک پزشک عمومی به عوامل متعددی وابسته است از جمله: تجربه ی طبابت، محل مطب و نحوه ی برخورد با بیماران.
میانگین درآمد ماهیانه پزشکان عمومی از ۳ تا ۸ میلیون تومان گزارش شده است که با توجه به شرایط می تواند کمتر یا بیشتر باشد.
این رشته مناسب چه کسانی است؟
از جمله مشکلات رشته ی پزشکی، طولانی بودن دوره و طاقت فرسا بودن آن است.محروم بودن از تعطیلات و تفریحات متداول هم سن و سالانتان و نداشتن درآمد تا پایان دوره ی تحصیلتان. بر همگان روشن است که مواجهه با صحنه های دلخراش مرگ، خونریزی و جراحتهای شدید، کم کم بر روحیاتتان تاثیر منفی می گذارد. پس این رشته مناسب کسانی است که توانایی تطابق با شرایط سخت آن را داشته باشند